Friday, February 1, 2008

Rum Usulü Közleme ve Soğanlı Ekmek'in Kardeşi


Yukarıda görmüş olduğunuz yemek, İstanbul'un en keyifli lokantalarından biri olan Parsifal'in menüsünde yer alıyor: Rum Usulü Közleme. Parsifal'in tarifinde közlenmiş patlıcan, soğan, sarımsak, çarliston biber, doğranmış domates, zeytinyağı ve biraz tuz var. Benim pişirdiğimin içine ise bir miktar elma sirkesi, kıyılmış dereotu ve kaşığın ucu ile tarçın girdi. Elma sirkesinin verdiği ekşiliğin bu yemeğe çok yakıştığını düşünüyorum.

Bu da dün denediğim Soğanlı Ekmek'in içine bir-iki malzeme eklenmiş kardeşi. Soğanları kavururken içine yarım kaşık kimyon, yarım kaşık da tarçın atıp hamura da kıyılmış dereotu ekledim. Üzerine ise gene zeytinyağı, tarçın veeeeeee çekirdeğinden haince ayırdığım zeytin dilimleri.

Şirince'den gelen 5 şişe şarabın 2.si, yani vişneli olanıyla bu ikisi pek güzel gitti. 1 haftadır yarısına kadar izleyip çeşitli nedenlerle kapattığım In The Mood For Love filminin sonunu getiririm sanırım bu gece. En sevdiğim huylarımdan biri de budur zaten: bir filmi izlemeye başlayıp sonunu getirmeden "pause" tuşuna basmak ve günlerce süründürmek, bir anda tüketmektense, yavaş yavaş sonuca ulaşmak...

Yarın Tania bize yemek pişirecek. Yuvarlak masa şöleni.
Pangaaltı'ndaki mezecilerden biraz topik ve biraz fava benim, içinde sohbet olunacak bir büyük rakı da bir diğerimizin katkısı olacak masaya. Ve daha kimbilir neler? Yasmin Levy'nin "Mano Suave" albümünü hediye götüreceğim arkadaşlarıma.


Hep derim,
ağzınızın tadını biliyorsanız bir Ermeni, bir Rum, bir de Kürt arkadaşınız mutlaka olmalı, ve pek tabi masanın müziğini yapacak ya da en azından seçecek bir dost daha...

2 comments:

Tijen said...

Tania'ya benden selam söyle sevgili Ezgi. Onu tanımayı ben de isterim. (Vejetaryen denemeler Mutfakta Zen'in linkleri arasında!)

Ezgi said...

Tania doğrusu döktürmüştü yine. Ondan öğrenmem gereken çok şey var doğrusu.

İstanbul'a yolunuz düştüğünde zaman ayırabildiğiniz taktirde Tania ile sizi tanıştırmaktan mutluluk duyarım.

Link için de ayrıca teşekkür ederim.